Kuinka kestäviä kullanväriset korunosat ovat? Voiko pinnoituksesta saada allergian?
Näitä kysymyksiä saan usein asiakkailta. Tähän artikkeliin keräsin kattavasti tietoja kullanvärisistä korunosista. Selkeää tietoa ei noin vain löydy netistä yhdestä paikasta, joten tämä artikkeli voi olla monille koruntekijöille hyödyllinen. Postauksen lopussa kerron ongelmasta, jonka havaitsin etsiessä tietoa.
Onko kaikkien kullanväristen korunosien pinnalla oikeaa kultaa?
Kullanvärisen pinnan voi tehdä neljällä eri tavalla:
1. GOLD TONE COATING – LAKKAUS
Edullisin tapa valmistaa kullanvärisiä korunosia. Metalliseoksen pinnalle suihkutetaan kullanväristä lakkaa tai maalia. Lakkauksessa ei käytetä oikeaa kultaa. Tämä on yleisin tapa antaa kullanväri epäjaloille metalliseoksille.
Pinnoite ei kestä kosteutta ja tummuu helposti. Sisällöstä usein ei ole tietoa, joten saattavat allergisoida.
2. GOLD PLATING – KULTAUS
Kultaukseen käytetään oikeaa kultaa ja se tehdään sinkkiseoksen, messingin, hopean, titaanin tai kirurginteräksen päälle elektrolyysillä.
Kultaukset voi jakaa kolmeen eri ryhmään kultakerroksen paksuudesta riippuen:
– flash gold plating tai gold electroplating – elektrolyyttinen kultaus
Kultakerros min. 0.175 mikronia.
Todellisuudessa ”gold electroplating” on usein ohuempi – 0.01-0.03 mikronia. Tämän paksuista pinnoitusta tarjoavat koruja korjaavat yritykset myös Suomessa. Ja monilla Kiinasta tulevilla kullatuilla korunosilla on 0.03 mikronin kultaus.
– gold plating – kultaus
Kultakerros min. 0.5 mikronia.
– heavy gold plating – ”heavy” kultaus
Kultakerros min. 2.5 mikronia.
Tähän ryhmään kuuluu myös vermeil tai gilded silver – vermeil-kultaus, joka tehdään aina sterling-hopean päälle.
3. GOLD-FILLED OR ROLLED GOLD – KULTADUPLEE
Kultaduplee-esineissä on vähintään 5% kultaa, eli kultakerros on kaikista paksuin. Kultakerros kiinnitetään perusmetallin päälle korkeassa lämpötilassa.
4. ION PLATING (IP) – IONIPINNOITUS
Tehdään tyhjiössä, jolloin saadaan pinnoitteeseen paras tartunta ja pinta on kestävämpi kuin elekrolyyttikultaus. Se on myös ekologisempi, koska siitä ei synny niin paljon jätettä kuin tavallisesta kultauksesta.
Pitää huomioida, että kullanvärinen ionipinnoitus voi olla muutakin kuin aitoa kultaa, esim. zirkonium-hiilinitraus (ZrCN).
Paksuus voi olla yhdesta aatomista millimetreihin.
Kiinasta tulevien korunosien ionipinnoitetun kultauksen paksuus on yleensä alle 0.03 mikronia. Osien valikoima markkinoilla ei ole suuri.
Mikä on kullan puhtaus pinnoituksessa?
Kultapinnoituksessa käytetään minimissään 10k kultaa.
Karaattimäärä kertoo kullan puhtaudesta:
24k – 99,9% kultaa (leima 999)
18k – 75% kultaa (leima 750)
14k – 58,5% kultaa (leima 585)
10k – 41,7% kultaa (leima 417)
Siis yleensä pinnassa on kultaseos, joka sisältää myös muita metalleja kuten hopeaa, kuparia, sinkkiä, palladiumia ja harvemmin nikkeliä. Jos olet joskus saanut reaktion kultakoruista, mutta sinulla ei ole todettu kulta-allergiaa, saattaa olla, että sait reaktion muista aineista kultaseoksessa. Siinä tapauksessa voit kokeilla mahdollisimman puhdasta kultalaatua.
Kuinka hyvin kultakerros kestää?
Kaikki pinnoitukset poikkeuksetta kuluvat pois ajan kanssa. Kuinka nopeasti – riippuu pinnoituksen paksuudesta, käytön määrästä ja metallista, jonkun päälle kultakerros on laitettu. Esim. kirurginteräksen reagoimaton pinta pidentää kultauksen ikä.
Elektrolyyttiselle kultaukselle (gold electroplating) korunosien valmistajat antavat noin 0,5-2 vuotta käyttöiän, mutta se on kuitenkin vain suuntaa antava. Mekaaninen kulutus ja kemikaalit, kuten kosmetiikka, suolavesi ja hiki vaikuttavat pinnoituksen kestävyyteen, sen takia on vaikea sanoa, kuinka pitkään kultakerros todellisuudessa kestää.
Etsiessäni tietoja tähän artikkeliin tajusin, että monilla korutarvikemyyjillä (ja jopa korumyyjillä) on sama ongelma – vaikka pinnoituksen laatu usein mainitaan, sen paksuus jää lähes aina mainitsematta. Onhan se oleellinen asia onko kultaus 0,5 tai 0,03 mikronia.
Tulihelmen kullatujen korunosien alkuperämaa on Kiina ja niiden kultaus on 0,03 mikronia paksu. Suurin osa on kullattu elektrolyysilla ja osalla on ionipinnoitus.
*sivuston tekstien kopiointi on kielletty